Terug naar het overzicht

EN 16005 norm en automatische deuren

EN 16005 norm en automatische deuren

Zijn uw automatische deuren nog veilig en voldoen ze aan de EN 16005 norm?

Wat kan er bij Automatische deuren nu misgaan? Ze gaan tenslotte toch alleen maar automatisch open en dicht? Een ongeluk zit in een klein hoekje en veiligheid sensoren kunnen deze kleine hoekjes wegnemen. Ze zorgen er voor dat niemand tussen de deur klem komt te zitten. Zonder veiligheid sensoren is het mogelijk dat de deuren te vroeg sluiten waardoor een persoon klem kan komen te zitten. Denk hierbij niet alleen aan de opening van de deur maar ook aan de richting waar de deuren naartoe open schuiven. Veiligheid is natuurlijk enorm belangrijk  en daarom is de Europese norm EN 16005 in het leven geroepen. Dit zijn specifieke veiligheid eisen voor automatische deuren die horizontaal openen en sluiten. Voor automatische deuren die verticaal openen en sluiten gelden er andere specifieke normen.

Veiligheid

Norm EN 16005 heeft als belangrijkste doelstelling om de veiligheid van mensen die de automatische deuren gebruiken te garanderen. Met als belangrijkste uitgangspunt dat er geen enkel fysiek contact met de deur mogelijk mag zijn. Alle gevaren en risico’s dient u ten alle tijden tot een hoogte van 2,5 meter weg te nemen. De norm kijkt hierbij specifiek naar het type gebruikers en de functionaliteit van de deur.

Wanneer het grootste deel van de gebruikers ouderen, mindervaliden, zwakkeren of jonge kinderen zijn, is elk contact met de deur onacceptabel en dienen er verschillende veiligheids sensoren te worden opgehangen. Voor de functionaliteit van de deur wordt er onderscheid gemaakt tussen toegangsdeuren en vlucht route deuren.

Wat wordt er van u verwacht?

  • Nieuwe installaties moeten volledig voldoen aan de EN 16005 norm. Entrance Deuren automatische deuren zorgt er ten alle tijden voor dat de nieuwe installaties hieraan voldoen.
  • Tijdens het verkoopproces wordt er een risico inventarisatie gemaakt. De uitkomst hiervan is bepalend voor de uiteindelijke uitvoering van de automatische deuren en de veiligheidsaccessoires.
  • De oplevering en de ingebruikname van de deuren wordt gezamenlijk met de eigenaar/beheerder gedaan. Hierbij worden alle functies van de deur uitgelegd en ontvangt u een handleiding met alle gebruikersfuncties. De eigenaar/beheerder is verantwoordelijk voor de dagelijkse controle op veiligheid en functionaliteit van de automatische deuren.
  • Verplicht jaarlijks onderhoud. Het onderhoud dient minimaal 1 keer per jaar uitgevoerd te worden. Dit mag alleen worden uitgevoerd door een bevoegd bedrijf met schriftelijke documentatie.

Bekijk hier een filmpje over de EN16005 norm.

Leeft u de EN 16005 norm niet na?

Leeft u de norm niet na en treedt er een veiligheidsprobleem op? Dan bent u mogelijk aansprakelijk! Wij helpen onze opdrachtgevers dan ook door verschillende soorten onderhoudscontracten aan te bieden. Bestaande oudere deuren testen wij bij het onderhoud op de norm. Mochten er afwijkingen worden geconstateerd dan worden deze gedocumenteerd. Wij kunnen u altijd een passende oplossing aanbieden zodat u weer aan de norm voldoet.

Uw automatische deuren weer veilig maken? Neem contact op

Het team van Entrance Deuren automatische deuren denkt graag met u mee om te zorgen dat al uw automatische deuren aan de veiligheids normen voldoen. Het gebruik van de deuren moet natuurlijk voor al uw bezoekers veilig zijn. Twijfelt u of uw deuren nog aan de norm voldoen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij voorzien u graag van advies zodat uw deuren weer aan de EN 16005 norm kunnen voldoen!

Terug naar het overzicht
Vraag een offerte aan
Heeft u interesse?

Vraag een offerte aan

U kunt bij ons een offerte aanvragen voor diverse oplossingen die de toegang tot uw bedrijfs-, kantoor- of winkelpand naar een hoger niveau tillen. Wij bieden graag maatwerkvoorstellen en delen onze expertise over de montage, installatie en nazorg van uw gekozen oplossing.

Vraag offerte aan