Entrance Deuren - Schuifdeuren en deurautomaten

EN 16005 norm en automatische deuren

×
Ga terug naar het overzicht
EN 16005 norm

Zijn uw automatische deuren nog veilig en voldoen ze aan de EN 16005 norm?

Wat kan er bij Automatische deuren nu misgaan? Ze gaan tenslotte toch alleen maar automatisch open en dicht? Een ongeluk zit in een klein hoekje en veiligheid sensoren kunnen deze kleine hoekjes wegnemen. Ze zorgen er voor dat niemand tussen de deur klem komt te zitten. Zonder veiligheid sensoren is het mogelijk dat de deuren te vroeg sluiten waardoor een persoon klem kan komen te zitten. Denk hierbij niet alleen aan de opening van de deur maar ook aan de richting waar de deuren naartoe open schuiven. Veiligheid is natuurlijk enorm belangrijk  en daarom is de Europese norm EN 16005 in het leven geroepen. Dit zijn specifieke veiligheid eisen voor automatische deuren die horizontaal openen en sluiten. Voor automatische deuren die verticaal openen en sluiten gelden er andere specifieke normen.

Veiligheid

Norm EN 16005 heeft als belangrijkste doelstelling om de veiligheid van mensen die de automatische deuren gebruiken te garanderen. Met als belangrijkste uitgangspunt dat er geen enkel fysiek contact met de deur mogelijk mag zijn. Alle gevaren en risico’s dient u ten alle tijden tot een hoogte van 2,5 meter weg te nemen. De norm kijkt hierbij specifiek naar het type gebruikers en de functionaliteit van de deur.

Wanneer het grootste deel van de gebruikers ouderen, mindervaliden, zwakkeren of jonge kinderen zijn, is elk contact met de deur onacceptabel en dienen er verschillende veiligheids sensoren te worden opgehangen. Voor de functionaliteit van de deur wordt er onderscheid gemaakt tussen toegangsdeuren en vlucht route deuren.

Wat wordt er van u verwacht?

  • Nieuwe installaties moeten volledig voldoen aan de EN 16005 norm. Entrance automatische deuren zorgt er ten alle tijden voor dat de nieuwe installaties hieraan voldoen.
  • Tijdens het verkoopproces wordt er een risico inventarisatie gemaakt. De uitkomst hiervan is bepalend voor de uiteindelijke uitvoering van de automatische deuren en de veiligheidsaccessoires.
  • De oplevering en de ingebruikname van de deuren wordt gezamenlijk met de eigenaar/beheerder gedaan. Hierbij worden alle functies van de deur uitgelegd en ontvangt u een handleiding met alle gebruikersfuncties. De eigenaar/beheerder is verantwoordelijk voor de dagelijkse controle op veiligheid en functionaliteit van de automatische deuren.
  • Verplicht jaarlijks onderhoud. Het onderhoud dient minimaal 1 keer per jaar uitgevoerd te worden. Dit mag alleen worden uitgevoerd door een bevoegd bedrijf met schriftelijke documentatie.

Bekijk hier een filmpje over de EN16005 norm.

Leeft u de EN 16005 norm niet na?

Leeft u de norm niet na en treedt er een veiligheidsprobleem op? Dan bent u mogelijk aansprakelijk! Wij helpen onze opdrachtgevers dan ook door verschillende soorten onderhoudscontracten aan te bieden. Bestaande oudere deuren testen wij bij het onderhoud op de norm. Mochten er afwijkingen worden geconstateerd dan worden deze gedocumenteerd. Wij kunnen u altijd een passende oplossing aanbieden zodat u weer aan de norm voldoet.

Uw automatische deuren weer veilig maken? Neem contact op

Het team van Entrance automatische deuren denkt graag met u mee om te zorgen dat al uw automatische deuren aan de veiligheids normen voldoen. Het gebruik van de deuren moet natuurlijk voor al uw bezoekers veilig zijn. Twijfelt u of uw deuren nog aan de norm voldoen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij voorzien u graag van advies zodat uw deuren weer aan de EN 16005 norm kunnen voldoen!

Ga terug naar het overzicht

Klantervaringen

Wat zeggen onze klanten?

René van Aken
René van Aken
2023-08-23
goede response tijd kundige monteurs !!
Wim Staat
Wim Staat
2023-08-16
Vanaf het begin van het proces (plaatsing automatische deur) tot de afsluiting is alles volgens afspraak verlopen. Contacten over aanpassing of wijziging van de installatie verliepen correct en klantvriendelijk. Van (snelle) offerte t/m afwerking factuur een pluim waard.
Jannij Tax
Jannij Tax
2023-08-16
Zeer goede ervaring . Snelle service Netjes gewerkt. Piet
Clemens Smits
Clemens Smits
2023-08-16
Er wordt oplossingsgericht meegedacht.
Robert van Helsdingen
Robert van Helsdingen
2023-08-16
Zeer snel ter plaatse. Uitermate vriendelijk en behulpzaam. Problemen waren snel en vakkundig verholpen.
Harry Kompier
Harry Kompier
2023-08-16
Buiten gewoon tevreden
Timo Schreuder
Timo Schreuder
2023-08-16
Keurige service. Standaard deur (zwaar) laten installeren door Entrance. Deze hebben ze automatisch laten openen bij binnenkomst met druppels. De deur gaat aan de binnenzijde automatisch open zonder druppel. Leuk bedrijf en alles is keurig geleverd zoals afgesproken.

Entrance Deuren

Greep uit onze klanten

Aluvo logo
Basic fit logo
Benu logo
dikkenberg deuren logo
exact beheer logo
Zeeman logo
H2R
Landal logo
Specsavers logo
Staatsbosbeheer logo
Qpark logo
VolkerWessels Vastgoedbeheer